Grävning vid ett fritidshus med personal från BTEA

Nyanslutning

Nyanslutning till elnätet

Ska du dra in el i fritidshuset, till ditt nybyggda hus, företaget eller till en komplementbyggnad på tomten? Eller vill du återansluta ett hus till elnätet? Här guidar vi dig när du vill ansluta eller återansluta till vårt elnät.

Skylift i arbete vid kraftledning, BTEA-personal underhåller elnätet. Vi ansluter fastigheter till elnätet i Jämtland, Härjedalen och Medelpad.

Steg för steg

Så går det till att ansluta el till din fastighet

När du vill ha el till din fastighet är det BTEAs uppgift att ansluta din fastighet till elnätet när den ligger inom vårt nätområde. Elarbeten som görs på din tomt eller din anläggning skall utföras av en behörig elinstallatör. Det är din elinstallatör som hjälper dig under arbetets gång och sköter större delen av kontakten med oss även om vi givetvis finns tillgängliga för att reda ut eventuella frågetecken längs vägen.

Räkna med att det kan ta upp till 3 månader vid en enklare anslutning. På landsbygden där det ofta är långa avstånd, kan det ta längre tid

Din elinstallatör skickar in en föranmälan till oss.

När vi mottagit föranmälan från din installatör skickas en offert till dig på anslutningsavgiften. I offerten framgår vad du respektive Btea ska göra.

Du beställer anslutningen genom att skriva under och skicka tillbaka beställningsblanketten som du får med offerten. Btea påbörjar inget arbete innan en föranmälan och beställning från dig har kommit in.

Varje anslutning kräver olika mycket arbete. Vi kan behöva göra förstärkningar i elnätet, beställa en ny nätstation eller begära tillstånd hos markägare eller myndigheter. För att veta vad som krävs just för din anslutning gör vi en projektering och beredning innan utförandet kan påbörjas.

Förutom att göra elinstallationen i huset, sätter din elinstallatör upp ditt mätarskåp och ser till att rätt kabelskyddsrör köps in och grävs ner. Btea gräver schaktet fram till din närmaste fastighetsgräns och du gräver schaktet på din fastighet. Btea förlägger sedan kabeln i schakten fram till ditt mätarskåp. När elinstallatören är klar skickas färdiganmälan till oss och vi

Du får information om ditt abonnemang när elmätaren är inkopplad i ditt mätarskåp. Din elinstallatör ansvarar för att elen kopplas på i din anläggning. Vi återställer marken utanför din fastighet och du ser till att marken återställs på din fastighet.

Välj rätt mätarsäkring

När abonnemanget är igång betalar du en abonnemangsavgift till BTEA. Abonnemangsavgiften baseras på mätarsäkringens storlek och där ingår även myndighetsavgifter. Val av mätarsäkring gör du i samråd med er elinstallatör.

En för liten huvudsäkring kan leda till avbrott vid hög elförbrukning, medan en för stor ökar onödiga fasta avgifter. Välj rätt säkringsstorlek för att undvika extra kostnader och säkerställa tillförlitlig elförsörjning.

De allra flesta med enbart hushållsel, klarar sig med en huvudsäkring på 16 A. Men har du någon form av elvärme eller använder många elapparater samtidigt kan du behöva en högre säkring (se tabellen).

Behöver du ändra din befintliga huvudsäkring?

Då kontaktar du en behörig elinstallatör.

En säkringsändring måste vara i minst ett år, vi tillåter inte säsongsmässiga ändringar.

Elledningar och kraftnät från BTEA i Jämtland. Arbete utförs genom att behörig personal klättrar upp i kraftledningsstolparna.

Vad kostar en anslutning

För en elanslutning om 16-25 A till vårt elnät avgörs kostnaden av avståndet från önskad anslutningspunkt till närmaste anslutningsbara punkt i Bteas elnät. Detta gäller för avstånd upp till 200 meter. Som minst kostar anslutningen 40 000 kr exkl. moms.
För längre avstånd tillkommer en kostnad per meter för överstigande sträcka.