Gå direkt till innehållet

Julbelysning - inget att snåla med

Kunskaper om julens elanvändning

Elmätaren ger kunskap

Varje hushåll i Sverige har i genomsnitt tre elljusstakar, två adventsstjärnor och en ljusslinga. Med LED-lampor blir elkostnaden för allt detta inte mer än tre kronor för hela december. En familj på fyra personer lägger i genomsnitt 6 000 kronor på julmat och julklappar, så i relation till det kan svenskarna låta julbelysningen lysa med gott samvete.
 
Elmätaren, Svensk Energis återkommande konsumentbarometer som mäter svenskarnas inställning till el, visar att svenskarna kraftigt överskattar kostnaden för elbelysning. En tredjedel av de tillfrågade menar dock att elkostnaden för julbelysningen är dyr. Malin Thorsén, Svensk Energis projektledare för Ladda Sverige:
 
– Faktum är att det inte ens kostar tio öre att ha en adventsljusstake med LED-lampor tänd i en vecka. Det tror jag överraskar de flesta med tanke på att de tillfrågade, i genomsnitt, tror att det kostar hela tio kronor. Detta trots att många har julbelysning som helt eller delvis består av LED-lampor.
 
Majoriteten av svenskarna (77 procent) blir glada av julbelysningen och en tredjedel skulle gärna se att den satt uppe hela vintern. Att det blir vackert ute och ger julstämning håller många med om. För dem som är äldre än 45 år är den elektriska adventsljusstaken julens största stämningshöjare, medan de under 45 anser att julgranen och pepparkakorna är viktigast.
 
– I jultider är detta en av de vanligaste frågor som Svensk Energi får framför allt från journalister från hela Sverige. Kul att kunna ge svar så här. De låga kostnaderna speglar naturligtvis en väldigt låg ökning av elanvändningen, säger Kalle Lindholm, pressansvarig på Svensk Energi.

Topplistan – julens stämningshöjare!

  • Julgranen (36 procent)
  • Elektrisk adventsljusstake (32 procent)
  • Pepparkakor & lussekatter (32 procent)
  • Varm glögg (26 procent)
  • Elektrisk adventsstjärna (22 procent)
  • Adventsljusstake med levande ljus (20 procent)

Mer om elkostnaderna för julmyset i Svensk Energis nya film (1 minut lång)

Källa: Svensk Energi